AKTUELTFra venstre: Per Erik Skogestad, Ciise Aden Abshir, Thomas Dorg og Alasow Abdirazak

UNGDOM/DIALOG

Kan Kinginstituttet og det Somaliske fotballforbundet bidra med konfliktforebygging i Somalia?

Mandag 17/06-´24

For noen måneder siden ble Kinginstituttet kontaktet av Ciise Aden Abshir og Alasow Abdirazak. Ciise er tidligere kaptein på eliteserie laget Lillestrøm og på det Somaliske landslaget. Han er idag engasjert av det somaliske fotballforbundet for å rekruttere spillere til landslaget og representere Somalia i FIFA. Alasow er sosionom og ansatt i Barnevernet i Oslo.

King er nå koblet på et prosjekt som skal jobbe med Somalisk ungdom. King skal bistå med å utarbeide en skisse til et langsiktig kriminalitets- og konfliktforebyggende program hvor fotball, konflikthåndteringsverktøy og lederutdanning er hovedinnholdet.

Da den somaliske presidenten var på besøk i Oslo 11. juni var Per Erik Skogestad og Thomas Dorg invitert til festbegivenheten på Radisson hotell. En festkledd forsamling på mer enn sju hundre norsk-somaliere, artister fra fjernt og nær, samt kulturministeren vår, Lubna Boby Jaffery, feiret møtet mellom presidenten og den somaliske befolkningsgruppen i Norge.


Dr. Tina Davis (venstre) og Cindy Berman (høyre)

MENNESKERETTIGHETER/FORSKNING

Rundebordsmøte om gjenoppretting med NorgesGruppen

Mandag 17/06-´24

NorgesGruppen og Kinginstituttet ønsket fredag 14. juni velkommen til et rundebordsmøte om tilgang til gjenoppretting i nasjonale og globale verdikjeder. 

Vi samlet noen av de største selskapene i Norge (Telenor, Orkla, Yara, Equinor, Vinmonopolet m.flere) til en viktig dialog og kunnskapsutveksling om effektive klagemekanismer og tilgang til gjenoppretting – også omtalt som den glemte pilaren i FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGPs).

Med oss var blant andre Cindy Berman fra Electronics Watch som presenterte de nylig lanserte “Principles for Worker-Driven Remedy”, Ellen Thorsrud Behrens fra Orkla som presenterte deres måte å håndtere brudd på arbeidsrettigheter og gjennoppretting, og Tina Davis fra Kinginstituttet som  delte funn fra det nordiske forskningsprosjekt om tilgang til klagemekanismer og gjenoppretting i Norge, Sverige og Finland, som er støttet av Østersjørådet. Det ble også presentert gjenopprettings-caser som virksomheter har jobbet med. 


En av de som deltok på møtet var Biskop Isaiah Dau som var sentral i fredsforhandlingene i Sør-Sudan

DIALOG

Kirkene i sju afrikanske land ønsker å spille en rolle som fredsskapere – vi er invitert til å bidra!

Mandag 06/05-´24

2.-4. april møttes forskere og praktikere (de fleste kirkeledere) fra sju nasjonale kirker i Addis Abeba. Dette var et initiativ fra Nobel fredsprisvinner Denis Mukwege og PMU i Sverige. Temaet for workshop´en var om de voksende Pinsekirkene i Øst- og Sentral Afrika kan spille en fredsskapende rolle i konfliktene som herjer i disse områdene.

Thomas Dorg deltok for Kinginstituttet sammen med 26 representanter fra Rwanda, Burundi, den Demokratiske Republikken Congo, Tanzania, Kenya, Sør Sudan, Etiopia, Sverige, Finland og Norge.

Kinginstituttet bygger nå et program som skal støtte prosessen og bidra til at det store potensialet som ligger i dette initiativet blir realisert og maksimert. Vi kaller programmet “Churches for Peace”. Vi skal i gang med forprosjekt i august. Dette blir et av våre største prosjekter framover. Kinginstituttet blir dermed en viktig bidragsyter til fred i noen av de mest omfattende konfliktene i verden – ofte kalt de “glemte” konfliktene.


UNGDOM/DIALOG

Lambertseter Kings. På og utenfor banen.
-fra drøm til virkelighet

Mandag 03/06-´24

Fredag 31. mai tok Lambertseter Kings en ny seier i serien i 10. divisjon – vår fjerde gjennom tidene og andre seier i årets serie! Laget som ble etablert i 2021 har blitt til to lang i det nasjonale divisjonssystemet på 9. og 10. nivå. Gjennom iherdig trening og god utvikling nærmer vi oss nå altså midten av tabellen! Sportslig suksess er ikke vårt eneste og kanskje heller ikke viktigste mål. Vårt mål  er å skape en trygg plattform for felleskap og mestring for unge mennesker med flyktningbakgrunn. På det området føler vi at vi sammen med spillerne lykkes.

Lagets leder og trener Espen kan fortelle om en entusiastisk gjeng. 30 spillere møtes til trening og kamp hver eneste uke. De utvikler gode relasjoner seg imellom og med motspillerne.

At vi tar sommerferie på den midtre delen av tabellen, er likevel betydningsfullt for vår lidenskapelig spillergruppe. Vi fortsetter å støtte og heie på Lambertseter Kings også til høsten.


UNGDOM

Redd Barna har laget en ny video om Lambertseter Kings

Fredag 12/04-´24

Redd Barna har laget en ny video om fotballaget vårt Lambertseter Kings, for en stor nasjonal skolekampanje. Mostafa og Imam snakker om sin erfaring med å flykte fra hjemlandet sitt til Norge, og hvordan det å spille fotball har hjulpet dem med å få nye venner og håndtere traumene sine. Lambertseter Kings har utviklet seg til mer enn bare et fotballag, til et viktig sosialt fellesskap for 30 unge mennesker fra ulike deler av verden, der båndene av vennskap og motstandskraft smis midt i jubel fra fans og rytmen av spillet.


UTDANNING

King-kurset «konfliktdempende miljøarbeid i asylmottak og boligtiltak»

Mandag 11/03 -´24
Forrige uke gjennomførte vi den tredje samlingen på kurset vårt i «Konfliktdempende miljøarbeid i asylmottak og boligtiltak». Kurset har som mål å styrke ferdighetene og gi konkrete verktøy til ansatte i asyl- og flyktningesektoren. Temaet for denne samlingen var mekling og meklingstradisjoner, hvor en hel dag var satt av til meklingstrening på aktuelle kasus. Neste samling vil ta for seg sirkelmetodikk til bruk i dialogprosesser med flere parter. Utdanningen gir 20 studiepoeng, og mange viktige verktøy på veien videre.


DIALOG

Feiring av Martin Luther King dagen i den inter-religiøse Sabbaten i Fairmount Temple i Cleveland, Ohio

Mandag 15/01-´24

Direktør Thomas Dorg var fredag 12. januar hovedtaler i en inter-religiøs Sabbat i anledning feiringen av den årlige nasjonale Martin Luther King-dagen i USA i Anshe Chesed Fairmount Temple i Cleveland.

Kinginstituttet ble invitert til Cleveland for å møte og gi råd til det nystartede Inter-religiøse forumet i Cleveland. Det vanskelige som pågår i midtøsten etter 7. oktober påvirker også dialogen der. Sabbaten som fulgte var både et synlig uttrykk for at man ønsker å opprettholde dialogen mellom trossamfunn i området til tross for vanskelighetene. Mer enn tjue representanter for kirker, synagoger og moskeer i Cleveland møtte opp ved markeringen. Sammen med Rev. Dr. Lisa Goods, seniorpastor ved Shiloh Baptist Church, og Michael Hunter Ochs, medgrunnlegger av Pursuit of Harmony, talte altså Dorg til publikum under den årlige MLK Sabbat-tjenesten. Han snakket om hvordan livet og arven etter Martin Luther King Jr. inspirerte til etableringen av Coretta & Martin Luther King Institutt for fredsarbeid i Oslo, for å bidra til å skape en verden der forsoning, likestilling og menneskerettigheter er oppnåelig gjennom dialog og ikke-voldelige tilnærminger.


UNGDOM

Erfaringsdeling med representanter fra skole, fritid, NAV, barnevern, politi og sivilsamfunnsorganisasjoner i Nordre Folle

Torsdag 16/11 -´23
Sammen med en flott gruppe medarbeidere fra skoler, barnevern, NAV (ungdomsgruppa), fritidssektor, PPT-tjenesten, Politi og Utekontaktene i Nordre Follo delte Thomas Dorg fra Kinginstituttet erfaringer med veiledning av ungdom i utenforskap.

Belinda Ekornås (RVTS Øst) foredro om «sårbarhet og motivasjon for radikalisering – og en vei ut». Hun er psykologspesialist og spesialrådgiver i RVTS Øst.

Thomas Dorg fra Kinginstituttet delte erfaringer og vitenskapelig grunnlag for mentor-arbeidet i Kinginstituttet. Arbeidet er forankret i SaLTo arbeidet i Oslo. «Det er alltid spennende å dele erfaringer inn i krevende sosialfaglig arbeid i et tverrfaglig og tverrsektorielt forum», sier Thomas Dorg, direktør i Kinginstituttet. «Vi har flere aktive mentorforhold som går akkurat nå. Vi tenker relasjonelt. langsiktig og helhetlig i vårt mentoreringsarbeid,» fortsetter han. «Faglig bygger vi blant annet på ACE-forskningen fra Sør-California.»


LAMBERTSETER KINGS

Stor kveld sammen med Redd Barna og Statsministeren på TV-aksjonen

Søndag 22/10-´23
Fotballaget vårt, Lambertseter Kings, samlet inn kr. 44 350,- til TV-aksjonen gjennom en kald (snø og vind) men svært meningsfull trikse-aksjon utenfor Lambertseter senter på lørdagen som var.

Generalsekretær i Redd Barna, Birgitte Lange, takket gutta på laget for uvurderlig medvirkning i TV-aksjonen. På selve TV-aksjonskvelden søndag, overleverte Haidar en treningstrøye til Statsminister Jonas Gahr Støre som et symbol på viktigheten av gode aktiviteter for integrering, forebygging og inkludering av minoritetsungdom. Trøya hadde nummer 10, som er Haidars nummer på laget. Statsminister Støre lurte på om dette var en signering til laget? Du er velkommen når som helst, var svaret! En stor opplevelse for Lambertseter Kings, men først og fremst for Redd Barna som satt ny rekord med fantastiske 273 millioner innsamlede midler. Pengene skal brukes til et svært viktig formål som vi støtter fullt ut; å bedre forhold for barn i krig og konflikt.

Takk for godt samarbeid, Redd Barna og NRK. Og, takk til Statsminister Jonas Gahr Støre som tok seg tid til å prate og bli kjent med laget.


LAMBERTSETER KINGS

Vi samler inn penger til TV-aksjonen

Lørdag 21/10-´23
Lambertseter Kings har bidratt tungt inn i årets TV-aksjon for Redd Barna. Gutta har vært erfaringskonsulenter for TV-aksjonen gjennom å gi råd til hvordan man skal fremstille barn i konflikt basert på egen erfaring med konflikt og krig. Haidar på laget deltok i kick-off på Redd Barna hvor han fortalte om sin egen reise. Han fortalte også om fotball-laget vårt og hvordan det ble til.
I TV-aksjonshelgen skal laget samle inn penger på Lambertseter Senter, og vi skal overrekke summen på selveste TV-sendingen på søndag!

Takk for godt samarbeid, Redd Barna og NRK!


FORSKNING

Rapportlansering for fagfeltet og for publikum

Mandag 11/9-´23
Vi lanserte den siste forskningsrapporten vår om rekruttering av migrantarbeidere i norsk matproduksjon den 7. august i år med fullt hus i lokalene vår i Pilestredet 27. Tina Davis la frem funnene fra forskningen for representanter fra et bredt representert fagfelt med alt fra Arbeidstilsynet, Politi, sivilsamfunnsaktører, flere arbeidstaker og arbeidsgiverorganisasjoner med flere. I tillegg til fullt hus i Pilestredet fulgte et stort antall personer lanseringen på stream.

På valgdagen 11. september presenterte vi igjen rapporten, denne gang for publikum i et åpent arrangement støttet av Stiftelsen Fritt Ord. Et spennende panel bestående av Bjart Pedersen fra NorgesGruppen, Endre Lie fra Fellesforbundet, Natasza Bogacz fra Arbeidstilsynet og Tina Davis fra Kinginstituttet diskuterte funnene, ledet av Henrik Syse, styreleder i Kinginstituttet.


MENNESKERETTIGHETER/ DIALOG

KINGINSTITUTTET VAR TILSTEDE PÅ PARLIAMENT OF WORLD´S RELIGIONS GLOBALE SAMLING I CHICAGO

Onsdag 23/8 -´23
Kinginstituttet var tilstede på Parliament of World’s Religions globale summit i Chicago hvor årets tema var ‘A Call to Conscience: Defending Freedom and Human Rights’. Det ble diskutert etikk, felles plattformer og løsninger på vår tids store utfordringer med en rekke ledere fra ulike større og mindre organisasjoner, trossamfunn og urfolkssamfunn.

Tina Davis fra Kinginstituttet holdt innlegget ‘A hope-filled approach to human rights’ i panel med Dr. Kamilah Majied fra California State University.

Mer enn 7000 personer fra 95 land og 210 ulike tradisjoner deltok.


LAMBERTSETER KINGS

Flott og actionfylt treningsleir i Stokke

Lørdag 19-20/8-´23
Stokke kommune åpnet treningsanlegg for Lambertseter KIngs lagene og A-laget til Lambertseter idrettslag denne helgen. Herlig innsats på banen, fotballfaglige strategi-økter, konkurranse og spennende aktiviteter på Vestfold Event sitt flotte anlegg (med støvlekast, øksekast, balanseøvelser, bålkos, grilling m.m.) samt god mat servert av frivillige fra Oslo, er noen av ingrediensene i en vellykket Summer Camp støttet av PAF Foundation (Karpe) – takk for støtten!


DIALOGARBEID

KINGINSTITUTTET DELTOK PÅ ÅRSKONFERANSEN FOR STL

Tirsdag 23/5-´23
Tema for Samarbeidsrådet for Tros- og livssynssamfinns årskonferanse var i år: «Hva kan vi oppnå med religions- og livssynsdialog?». Hovedinnleder var Professor Azza Karam som leder Religions for Peace. Andre innledere og paneldeltakere var blant andre Professor Sturla Stålsett, Didrik Sønderlund (Humanetisk Forbund), Anne Sender (Det mosaiske trossamfund), forskningsdekan TF Anne Hege Grung m.fl.

Direktør for Kinginstituttet, Thomas Dorg, understreket i sitt innlegg viktigheten av dialog generelt og særlig mellom ulike religioner og livssynssamfunn i den krevende tiden vi lever i med økende konflikter og uro. Dialog trenger imidlertid å tilrettelegges med en klok tilnærming til form og metode. Det er ikke alltid det blir dialog selv om det er det vi kaller det.